DeWijnkenner > Wijnblogs > Groene wijn uit de Vinho Verde wijnstreek in Portugal

Groene wijn uit de Vinho Verde wijnstreek in Portugal

Groene wijn, je leest het goed, na Port de meeste geexporteerde wijn van Portugal. Offcieel heet de wijn Vinho Verde, wat in het Nederlands letterlijk “Groene wijn” betekent. Deze wijn komt uit een klein gebied genaamd Minho, dat in het noorden van Portugal ligt. De Vinho Verde heeft zijn naam gekregen doordat de druiven onrijp (dus erg groen) worden geplukt. Daarnaast wordt hij ook erg jong gebotteld, om deze reden dien je de Vinho Verde binnen één jaar na de oogst te drinken, dit omdat je de karakteristieke fruit en frisheid dan het best proeft.

Snelmenu:

Wil je direct antwoord op je vraag, gebruik dan onderstaande links, wil je rustig alles doorlezen, scroll dan verder.

Groene wijn groene druiven vinho verde

Wat zijn de karakteristieke van de Vinho verde wijn

De Vinho Verde staat bekend om zijn super voordelige witte, rode en roséwijnen. Deze wijnen zijn vooral in de zomer tijdens een picknick of dagje aan het strand enorm geliefd, dit komt door hun zure smaak, subtiele koolzuur en laag alcoholpercentage. De karakteristieken van de wijn zijn dan ook:

  • Jonge wijn met frisse fruitsmaken. Enkele fruitsmaken die je goed kunt proeven zijn ganzenbes, honing meloen, pompelmoes en lindebloesem.
  • Laag alcoholpercentage. Rond de 10% alcohol, dit komt doordat in koelere gebieden de druiven minder snel rijp worden, en een rijpe druif bevat meer suiker wat als gevolg heeft dat ze minder suiker beschikbaar hebben om tot alcohol te vergisten.
  • Licht mousserend. Vroeger werden Vinho Verde wijnen zo snel na de primaire alcoholische gisting gebotteld dat er een malolactische gisting in de fles plaatsvond. Door deze gisting ging de wijn bruisen bij het openen, dit was in eerste instantie niet de bedoeling, maar omdat de consument het heerlijk vond bleven ze dit doen en brachten ze zelfs een mousserende variant op de markt.
Hoe smaakt vinho verde en welke gerechten combineren

Welke gerechten gaan samen met Vinho Verde?

Ben je momenteel in het noorden van Portugal en vraag je je af welke gerechten het beste te combineren zijn met de Vinho Verde? De culinaire hoogstandjes uit deze regio zijn vooral visgerechten zoals mosselen, octopus en kabeljauw. Daarnaast past ook de Portugese worst alhieda deze wordt gemaakt van pulled chicken en stamt uit de Portugees-joodse keuken.

Ben je momenteel niet in het noorden van Portugal, maar heb je een lekkere Vinho Verde weten te bemachtigen dan adviseren wij deze te combineren met licht gebakken zeevruchten, gegrilde vis, sashimi, verse zee-egel, krab, kreeft, sushi of een heerlijke salade.

Kaasliefhebber, dan gaan verse, jonge Vinho Verdes het best samen met verse, jonge kazen, vooral van het geitenkarakter. Denk aan boerenkaas, chèvre, of kleine piramides met bloeiende korst, al dan niet bestrooid met kruiden en specerijen.

Ook als borrelwijn, daarnaast kun je er ook een heerlijke Mimosa van maken.

Rode Vinho Verdes weten te bemachtigen, deze hebben meer zuren en een lichtere body dan de meeste rode wijnen, dus behandel ze als witte wijnen als het gaat om het combineren van gerechten. Ze zijn vooral lekker bij gerechten met verse kruiden.

Van welke druiven worden Vinho Verde-wijnen gemaakt?

Witte Vinho Verde kan worden gemaakt van een aantal witte druiven, maar de DOC (Denominazione di Origine Controllata. Een keurmerk om de kwaliteit van wijnen voor wijndrinkers herkenbaar te maken) beveelt specifiek het gebruik aan van alvarinho, arinto/pedernã, avesso, azal, batoca, loureiro en trajadura. Alvarinho is aromatisch, perzikachtig en hoger in alcohol, met overvloedige zuren en een minerale kern. Loureiro, het meest aangeplante Vinho Verde ras, heeft krachtige bloemen- en steenfruitaroma’s en een rijke textuur.

Rode Vinho Verde zijn de aanbevolen druivenrassen amaral, azal tinto, borraçal, brancelho, espadeiro, padeiro, pedral, rabo de ovelha en vinhão. Vinhão is de meest aangeplante van de rode druiven, en produceert wijnen met een laag alcoholgehalte maar toch gestructureerd met kruidige, peperachtige aroma’s.

Rosé (Rosado) Vinho Verde wordt meestal gemaakt van espadeiro, padeiro, vinhão en touriga nacional. Deze sterk gepigmenteerde druiven geven rosado Vinho Verde een diepere roze tint dan veel andere roséwijnen.

De wijnstreek en het klimaat van Vinho Verde

Wijnstreek Minho, de grootste Portugese wijnstreek van Vinho Verde. In Minho kan bijna elke wijn geclassificeerd worden als Vinho Verde. Slechts een klein deel van de wijn valt niet binnen de regels van de Vinho Verde. In totaal wordt er jaarlijks rond de 85 miljoen liter Vinho Verde geproduceerd van ongeveer 34.000 hectare wijngaarden. Deze grote hoeveelheid wijn is afkomstig van 19.000 verschillende wijngaarden. Dit komt neer op het gemiddelde van nog geen 6.000 flessen per wijngaard en het dus om kleine wijngaarden gaat. Dit komt deels omdat het productieproces tot voorkort zeer arbeidsintensief was.

Klimaat in Minho, behoort tot de natste gebieden van de Europese Unie, het is een enorm groene streek en er valt ongeveer twee keer zoveel regen als in Nederland. De herfst en winter zijn regenachtig en kouder dan de andere delen van Portugal. De wijngaarden zijn op deze klimatologische omstandigheden ingericht, zo werden de wijnranken in pergola’s gebouwd om te voorkomen dat de druiven gingen schimmelen vanwege de regen. Tegenwoordig komt deze bouw van wijngaarden minder voor omdat het zeer arbeidsintensief is.

De wijnstreek en het klimaat van Vinho Verde

De geschiedenis van Vinho Verde

De groene wijnen waren de eerste Portugese wijnen die naar Europese markten werden geëxporteerd. In de zestiende en zeventiende eeuw werden de wijnen uit de Minho-vallei en de Lima-vallei regelmatig naar Noord-Europa vervoerd in dezelfde boten die ook bacalhau (zoute kabeljauw) en industriële producten vervoerden.

Tegenwoordig is de Vinho Verde regio, in het noordwesten van Portugal, een van de grootste en oudste wijngebieden ter wereld. Het biedt onderdak aan duizenden producenten, genereert een schat aan economische activiteit en werkgelegenheid en draagt sterk bij aan de ontwikkeling van Minho en het land. Wijnen met de oorsprongsbenaming Vinho Verde die hier worden geproduceerd zijn uniek en gewaardeerd in de wijnwereld.

De oorsprong van de naam Vinho Verde verwijst naar de natuurlijke kenmerken van de regio, die dichte groene bladeren produceren, maar die ook bijdragen aan het profiel van de wijn met frisheid en lichtheid. Het is deze jeugdigheid waarnaar de wijn is vernoemd, in vergelijking met andere complexere en zwaardere wijnen.

Vinho Verde wordt herhaaldelijk bekroond in nationale en internationale wedstrijden en is vandaag de dag zeker niet meer hetzelfde als tien jaar geleden, als gevolg van de investeringen van de Vinho Verde regio in nieuwe wijngaarden, nieuwe aanplantsystemen, een nieuwe generatie wijnmakers en algemene professionalisering van de industrie. Jaar na jaar verrassen de producenten van de Vinho Verde regio de markten met innovatieve wijnen van topkwaliteit. De wijnen zijn fris en weelderig, evenwichtig en sommige, zoals Vinho Verde Alvarinho, hebben een opmerkelijk rijpingspotentieel.

Geinteresserd geraakt in het wijntje, en wil je er nog meer over te weten komen? Bekijk dan eens de website van Vinho Verde 

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!