DeWijnkenner > Wijnblogs > Champagne veilig sabreren met mes of zwaard

In 6 stappen: Champagne veilig sabreren met mes of zwaard

Het is een leuke truc en verrassend makkelijk te doen. In dit blog gaan we alles bespreken wat jij moet weten voordat je jouw eerste fles Champagne gaat sabreren.

Snelmenu:

Wil je direct antwoord op je vraag, gebruik dan onderstaande links, wil je rustig alles doorlezen, scroll dan verder.

Wat is sabreren?

Sabreren is een techniek die gebruikt wordt om een champagnefles te openen met een sabel. Vaak wordt dit gedaan bij ceremoniële gelegenheden.

Waarom sabreren we champagne?

Sabreren is niet noodzakelijk nodig om een fles champagne te openen. Maar in het Instagram en TikTok tijdperk waarin we nu leven houden we nou eenmaal van een leuke show (te delen met onze vrienden). Denk maar eens aan de bekende Salt Bae die als slager zout over een biefstuk strooide en vervolgens wereldbekend werd.

Voor sommeliers en barmannen is de kunst van het sabreren een extravagante show weg te geven om hun gasten te boeien met een Instagrammable moment. Het sabreren van een fles champagne ziet er nou eenmaal indrukwekkend uit en een betere manier om een feest te openen is er haast niet. Daarnaast is het natuurlijk ook een geweldige komedie wanneer de techniek niet goed wordt uitgevoerd en de fles kapot springt. Er is dus altijd een goede show tijdens het sabreren van champagne en om deze reden sabreert men.

Is sabreren gevaarlijk?

Het is niet gevaarlijk wanneer je het op de juiste manier doet. Zorg er altijd voor dat je sabreren volgens de onderstaande stappen uitvoert, dan kan er niets misgaan. Wijk je af van de stappen, dan kan sabreren gevaarlijk worden. Enkele dingen die je vooral niet moet doen tijdens het sabreren zijn:

  • Schud de fles niet voordat je gaat sabreren.
  • Wanneer je een mes gebruikt, gebruik dan de botte kant, dus niet de scherpe kant.
  • Richt de champagne fles niet op het publiek maar in een richting waar veel ruimte is en niets breekbaars staat.
  • Mocht het toch fout gaan, probeer de fles dan niet te redden, je zou jezelf kunnen verwonden aan de glasscherven.

Hoe sabreer je Champagne? (in 6 stappen)

Voer onderstaande 6 stappen zorgvuldig uit en jouw fles champagne zal succesvol gesabreerd worden!

Stap 1: Bereid de fles voor

Zorg ervoor dat je een mousserende wijn hebt met een hoge druk in de fles. Dit zijn o.a. Champagne en Prosecco. Je kunt de mousserende wijn herkennen aan een sluiting om de champagnekurk. Deze sluiting is er namelijk voor omdat de druk in de fles zo hoog is, dat de kurk zichzelf ontkurkt zonder de sluiting. Deze druk is nodig om te kunnen sabreren. Vervolgens is het van belang dat de fles volledig gekoeld is tot een graad of 6. Met volledig bedoelen we dan ook echt van de onderkant tot aan de kurk. Wanneer je de fles in een ijsemmer plaatst koelt het grootste deel van de fles af behalve het belangrijkste deel, namelijk de hals, zorg er dus voor dat deze ook gekoeld is voor het sabreren, zet eventueel de fles vlak voor het sabreren enkele minuten op z’n kop in de ijsemmer. Wanneer de champagnefles kouder is neemt de druk af en wordt het glas brozer, hierdoor zal deze makkelijker en beter te sabreren zijn.

Stap 2: Maak de fles klaar

Zorg ervoor dat de folie, en de sluiting met de capsule worden verwijderd. Sommige mensen laten deze zitten, maar dit zorgt voor extra risico op falen.

Stap 3: Vindt de zwakte in de fles

Ga opzoek naar de lasnaad van de fles, vaak zit deze aan de achterkant, maar dit kan soms verschillen. Iedere fles heeft een lijn, dit is de zwakke plek van de fles. Over deze lijn laat je straks de sabel glijden waarna deze de hals raakt.

Stap 4: Pak de fles vast

Houd de fles stevig vast in een hoek van 45 graden met de bovenkant van de fles van je af gericht. De kurk kan een behoorlijk eind vliegen, dus zorg ervoor dat je op veilige afstand van van je toeschouwers staat.

Stap 5: Zet de sabel erop

Houd het sabel (of botte kant van het mes) in een hoek van 30 graden op de fles. Beweeg alvast een aantal keer met het sabel over de lasnaad richting de hals van de fles, maar raak de hals nog niet, dit zodat het gevoel begint te wennen.

Stap 6: Sabreer de fles

Wanneer de beweging vertrouwd voelt, sla dan de hals van de fles met een lange slag. Hiermee bedoelen we dat je jouw volledige arm strekt na het raken van de hals.

Wanneer je bovenstaande 6 stappen zorgvuldig hebt uitgevoerd gaan wij ervan uit dat het sabreren succesvol is uitgevoerd. Proost! Laat je ons onder in het blog weten hoe het ging?

Pas op met het eraf geslagen stuk en de opening van de fles, deze kunnen scherp zijn.

Met wat voor zwaard of mes kan ik het beste sabreren?

Traditioneel worden champagnesabels gebruikt om champagneflessen te sabreren. Deze champagnesabels hebben middellange lemmeten van ongeveer 30 centimeter met stompe randen. Veel champagnes sabels hebben versieringen op het handvat en een zeer gepolijste kling, wat natuurlijk hartstikke mooi is tijdens een sabreershow.

Een traditioneel champagnesabel is echter niet noodzakelijk voor het sabreren van een champagnefles. In restaurants zie je vaak dat ze niet over een champagnesabel beschikken en vervolgens een koksmes gebruiken. Hiermee kan het ook, zorg wel ervoor dat je dan de botte kant van het mes gebruikt.

Kan sabreren ook met een glas?

Ja dit kan, in principe kun je de champagne met vele voorwerpen sabreren. In principe heet het dan niet meer sabreren, omdat dit woord afstamt van het woord saber wat zwaard betekent. Maar je kan de champagne zelfs met een lepel of horloge openen, zolang je het maar op de juiste manier doet op het zwakste punt van de fles.

Hoe oud is sabreren en waar komt het vandaan?

Er zijn 2 enorm bekende verhalen over het ontstaan van sabreren. Het eerste verhaal, en dat is het bekendste verhaal, gaat over Napoleon Bonaparte tijdens de Franse revolutie. Het verhaal luid dat Napoleon na een van zijn gewonnen oorlogsgevechten het wel verdiende drankje champagne opensloeg met zijn zwaard. In veel gevallen was dit de snelste manier om een champagnefles te openen, dit omdat het zwaard door de hem en zijn soldaten gedragen werd.

Het tweede verhaal gaat over Napoleons cavalerieofficieren die na een grote overwinning champagne opende met het zwaard te paard. Omdat de soldaten één hand aan de teugels hielden, bleek het ontkurken van een fles champagne een lastige klus, dus gebruikten ze een snelle zwaai van hun sabel om de fles(sen) te openen.

Ongeacht welke versie van het verhaal waar is, wat we zeker weten is dat er een nieuw ritueel geboren werd rond die tijd en dat deze beroemde handeling zich verspreidde door de hele drankcultuur.

Heeft chambreren met sabreren te maken?

Nee, dit heeft niets met sabreren te maken. Chambreren is namelijk het op kamertemperatuur brengen van rode wijn. Het is een frans woord en Chambre is het Franse woord voor kamer. Het was vroeger namelijk zo dat rode wijnen opgeslagen lagen in kamers die kouder waren dan 14 graden celcius. Hierdoor diende de rode wijnen gechambreerd te worden. Zoete rode wijnen dien je tussen 14 en 16 graden celcius te drinken en de wat stevigere rode wijnen rond de 17-18 graden celcius. Het klinkt misschien gek, maar wanneer een wijn warmer is dan de gewenste temperatuur wordt de smaak van alcohol versterkt en neemt de smaak van wijn dus af. Wil je dus echt je rode wijn goed proeven, achterhaal of het een zoete of stevige wijn is en breng deze vervolgens naar de juiste temperatuur. Lees ons andere blog als je meer te weten wil komen over de serveertemperatuur van wijnen.

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!