DeWijnkenner > Wijnblogs > Hoeveel glazen uit een fles champagne of wijn?

Hoeveel glazen uit een fles champagne of wijn?

Uit een onderzoek van de Engelse Universiteit van Cambridge blijkt dat het gemiddelde wijnglas in de afgelopen 300 jaar zeven keer zo groot is geworden. Dus om jou het perfect antwoord op de vraag “Hoeveel glazen kun je uit een fles champagne of wijn halen?” beantwoorden we meerdere vragen, zodat jij het perfecte antwoord op jouw vraag krijgt.

Snelmenu:

Wil je direct antwoord op je vraag, gebruik dan onderstaande links, wil je rustig alles doorlezen, scroll dan verder.

hoeveel champagne glazen uit een fles champagne

Hoeveel ml/cl is een champagnglas of wijnglas?

De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter.

Zowel wijn als champagneglazen (Frans: flûte/coupe à Champagne) zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Toch is 150 milliliter het getal dat de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gebruikt als de standaard voor wijnglazen en champagne flute glazen, coupe glazen zijn iets groter en hierbij is de standaard 200 milliliter. Dit getal is bekend bij onder andere bars en restaurants, zij streven ernaar ieder glas met de standaard hoeveelheid te vullen. Sommige bedrijven gebruiken een schenktuit met stop of een geautomatiseerd systeem om ervoor te zorgen dat deze standaard hoeveelheid gehandhaafd wordt. Wanneer we het overlaten aan mensen is de kans namelijk enorm groot dat er meer wordt geschonken, wat resulteert in minder winst voor de ondernemer. Kijk maar eens wanneer je thuis bent en aan je eigen lot wordt overgelaten, je merkt dan al snel dat de schenkingen hoger uitvallen dan de norm. Onderzoekers geven aan dat dit waarschijnlijk door het wijnglas dat je gebruikt steeds groter wordt.

Hoeveel glazen uit een fles champagne of wijn?

Een standaard wijn of champagnefles bevat 0,75 liter.

Zoals je eerder hebt gelezen is een standaard glas 150 ml, dit resulteert dus in 5 glazen per fles. Dat gezegd hebbende, dit aantal is niet echt exact. Het varieert van ongeveer 4-6 glazen per fles, afhankelijk van het alcoholpeil. In sommige gevallen, zoals Sherry / Portwijn waar het alcoholpeil hoger is, is het normaal 10 glazen uit een fles te schenken. Port wordt het best geserveerd in porties van 75 ml in dessertwijn- of portwijnglazen.

Leuk weetje: in Australië moeten wijnen het aantal porties vermelden op basis van het alcoholgehalte. Dus een fles Shiraz met 15% ABV heeft 8,9 porties per fles. Een fles Duitse Riesling met 8% ABV daarentegen heeft slechts 4,7 porties.

Hoe kan ik borgen dat er 5 glazen uit een wijnfles geschonken worden?

Heb jij personeel in dienst die de 150ml regel niet zo nauw nemen en kom je elke maand bedrogen uit? Vooral in deze zware tijd als horeca ondernemer is een gemakkelijke en goedkope oplossing als een maatschenker de perfecte oplossing voor jouw probleem. Een maatschenker zoals die wij aanbieden zijn schenkers van 5cl oftewel 50ml, dit zijn niet veel voorkomende maatschenkers omdat de meeste maatschenkers gemaakt worden voor shots (2 of 3cl). Idealiter zou je een 150ml maatschenker hebben, maar dit schenksysteem kan helaas maar een maximum van 50ml behalen. Wil je er dus voor zorgen dat de 150ml maatregel gehanteerd wordt, twijfel dan niet om een maatschenker aan te schaffen, je hebt ‘m wellicht in je eerste bestelling al terugverdient.

Welke maten van wijnflessen zijn er?

Onderstaande flessenmaten zijn standaard maten die wereldwijd worden gebruikt. Wil je weten waarom we deze maten gebruiken? Lees dan verder onder de tabel.

Naam Inhoud fles Aantal glazen wijn/flûte Aantal glazen coupe
Piccolo 0,2 liter 2 (zuinige) glazen 1 glas
Demi-bouteille 0,375 liter 3 glazen 2 (zuinige) glazen
Standaardfles 0,75 liter 5 tot 6 glazen 3 tot 4 glazen
Magnum 1,5 liter 10 tot 12 glazen 6 tot 8 glazen
Jéroboam 3 liter 20 tot 24 glazen 12 tot 15 glazen
Réhoboam 4,5 liter 30 tot 36 glazen 19 tot 23 glazen
Méthusalem 6 liter 40 tot 48 glazen 25 tot 30 glazen
Salmanazar 9 liter 60 tot 72 glazen 38 tot 45 glazen
Balthazar 12 liter 80 tot 96 glazen 50 tot 60 glazen
Nebuchadnezar 15 liter 100 tot 120 glazen 62 tot 75 glazen

De namen van de verschillende formaten flessen zijn gebaseerd op namen uit het Oude Testament. Zo is de 18-liter fles ‘Salomon’ vernoemd naar de wijze koning van het Israëlische rijk. Na zijn dood werd deze koning opgevolgd door zijn zoon Rehoboam, aan wie de 4,5-liter fles z’n naam dankt.

Waarom gebruiken we deze flessenmaten?

In die tijd waren de Engelsen namelijk de grootste afnemers van Franse wijnen, maar onze Britse buren gebruikten niet dezelfde meeteenheid als onze. Hun eenheid, de ‘imperial gallon’, kwam precies overeen met 4,5 liter. Zij transporteerden Bordeauxwijnen in vaten van 225 liter, afgerond 50 gallons. Die 225 liter komt overeen met 300 flessen van 75 cl. En 300 is nu eenmaal een veel eenvoudiger getal om mee te rekenen dan 225. Het was dus: 1 vat = 50 gallons = 300 flessen.

Hoeveel wijnflessen per persoon kopen

Hoeveel wijn per persoon kopen?

Hoeveel wijn je per persoon koopt, hangt af van het soort feest dat je organiseert en het aantal gasten. Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden is wie het glas inschenkt, is dit een horecamedewerker of is dit de persoon die de wijn zelf gaat drinken? Een medewerker streeft er namelijk altijd naar de standaard hoeveelheden te hanteren wat resulteert in 5 glazen per fles, maar wanneer de drinker zelf het glas inschenkt merk je al snel dat er maar 4 glazen uit een fles gehaald worden. Als je in dit geval uitgaat van vijf glazen per fles, kom je bijna altijd tekort. Een goede vuistregel is om elke 4 uur één fles wijn te tellen per persoon. Omdat de meeste bijeenkomsten vaak geen 4 uur duren hebben we een tabel ontworpen die gebaseerd is op 10 personen.

Type feest Witte wijn Rode wijn
Dinner/cocktail party 4 flessen 4 flessen
Wine and cheese party 4 flessen van 2  soorten 4 flessen van 2  soorten
Wijnproeverij 5 tot 7 verschillende flessen 5 tot 7 verschillende flessen


Tot slot: liever te veel, dan te weinig wijn in huis. Want zodra de wijn op is, zal het feest snel ten einde komen. Wist je dat je de houdbaarheid van een aangebroken wijnfles kunt verlengen? Hierover lees je meer in ons blog”Wijn bewaren: Hoe lang is wijn houdbaar?” Kijk daarnaast ook eens bij de supermarkt wijnaanbiedingen van deze week en bespaar direct vele euro’s op je feestje.

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

  1. Annemiek 13/12/2022 at 21:03 - Reply

    Superbedankt het is soms zo ingewikkeld met al die maten en verschillende glazen en ze lijken om het aantal jaar ook groter te worden, sommige rode wijnen lijken wel vissenkommen!

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!