DeWijnkenner > Wijnblogs > De ideale drink- & serveertemperatuur voor wijn

De ideale drink- & serveertemperatuur voor wijn

Vraag jij jezelf ook regelmatig af hoe koud de wijn moet zijn? De serveertemperatuur van een wijn wordt vaak over het hoofd gezien. De temperatuur van wijn is echter cruciaal om de volle smaak en aroma’s tot hun recht te laten komen. Het is belangrijk te onthouden dat elke wijn een ideale serveertemperatuur heeft, en dat één temperatuur niet geschikt is voor alle wijnen. In dit blog gaan we jou per type wijn uitleggen op welke temperatuur je deze het beste kunt drinken. Wil je snel snel antwoord op je vraag, gebruik dan het snelmenu:

ideale drinktemperatuur en serveertemperatuur voor wijn

Enkele algemene tips voor de serveertemperatuur

 • Als de wijn in je neus brandt, dan komt dit door de alcohol. Zorg dat de wijn afkoelt.
 • Als de wijn geen smaak heeft, probeer hem dan op te warmen. (Komt vaak voor bij de te koude rode wijn).
 • Over het algemeen houden wijnkenners niet van te koude witte wijnen en te warme rode wijnen.
 • Wil je wijnen langer bewaren, bewaar ze dan op “keldertemperatuur” dan gaan ze langer mee.
 • Wijnen van mindere kwaliteit doen het goed als ze koeler worden geserveerd, dat dempt mogelijke gebreken in de aroma’s. Hoe koeler een wijn, hoe minder aroma’s vervliegen in het glas.
 • Mousserende wijnen smaken ijskoud uitstekend, maar het is belangrijk om wijnen van hogere kwaliteit (bv. Champagne) een beetje op te warmen om hun aroma’s te laten vrijkomen.
 • Maak gebruik van een wijnthermometer om de perfecte temperatuur te waarborgen en een wijnkoeler om de wijn op dezelfde temperatuur te houden.

Ideale drink- & serveertemperatuur van witte wijn (incl. mousserend)

Veel mensen denken dat witte wijn uit de koelkast altijd een goede keuze is, dit is niet altijd het geval, het is namelijk zo dat een witte wijn met meer body warmer gedronken moet worden. Zuurgraad en fruit zijn de twee eindpunten van deze vergelijking, waarbij het fruitkarakter duidelijker wordt naarmate de temperatuur toeneemt – terwijl de zuurgraad de neiging heeft wat meer op te vallen, omdat de fruitiger tonen bij lagere temperaturen afnemen. Hieronder een gemakkelijk overzicht:

 • Mousserende wijnen: 6-10˚C.
 • Lichtere witte wijnen: 7-10˚C.
 • Witte wijnen met meer body, of eikenhout: 10-13˚C.
Ideale serveer en drink temperatuur van witte wijn
Ideale serveer en drink temperatuur van rode wijn

Ideale drink- & serveertemperatuur van rode wijn

Veel mensen denken dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken kan worden, dit komt namelijk voort uit dat vroeger, toen er nog geen verwarmingen in huis waren, de kamertemperatuur veel lager lag. Tegenwoordig stoken we ons huis maar al te graag op tot 20 graden Celsius, maar dit is te warm om de rode wijn te drinken. Op 20 graden Celsius komen de aroma’s niet goed tot hun recht en proef je meer de alcohol. Nu scheelt dit ook nog eens per rode wijn. Hoe zoeter de rode wijn, hoe koeler je deze serveert en drinkt. Hieronder een gemakkelijk overzicht:

 • Lichte, fruitige rode wijnen: 11-13˚C.
 • Rode wijnen met een gemiddelde body: 14 en 16˚C.
 • Volle rode wijnen: 16 en 18 ˚C.

Oja, en vergeet niet de wijn te decanteren zodat deze kan ademen, wil je weten waarom? Lees dan ook ons andere blog, voor mensen die niet graag lezen is er ook een video in dit blog toegevoegd.

Ideale drink- & serveertemperatuur van rosé wijn

Het antwoord op de vraag wat de juiste temperatuur is om rosé te serveren is dus dat er niet één specifieke temperatuur is. Rosé moet koel zijn, eventueel heel koel of zelfs een beetje warm, de keuze is aan helemaal op basis van de kleur van de wijn en hoe warm de dag is.

Bij rosé wijn wordt geadviseerd de wijn tussen de 6 en 12 graden Celsius te drinken. Serveer een rosé dus rond de 6 graden, want deze zal zodra de fles de koelkast verlaat opwarmen.

2 feiten over de temperatuur van rosé wijn

 1. De lage temperatuur zal ervoor zorgen dat je de aroma’s van de rosé minder goed proeft. De wijn zal duidelijk frisser zijn en de rosé zal als frisser en zuurder worden ervaren dan deze in werkelijkheid is.
 2. De hogere temperatuur verzwakt de frisheid en de smaak van de wijn en bevordert de perceptie van de structuur en de zachtheid van de wijn. De wijn zal voller lijken dan hij in werkelijkheid is.
Ideale serveer en drink temperatuur van rosé wijn

Ideale drink- & serveertemperatuur van dessertwijn

Een goede vuistregel bij de ideale temperatuur van dessertwijn is de complexiteit van de wijn. Als deze fruitige smaken heeft dan zou je deze iets koeler willen serveren. Een 20 jaar oude Vintage Port (of andere wijnen met veel meer aroma’s) kun je daarentegen beter minder gekoeld serveren.

 • Witte port: 7˚C.
 • Oude witte port: 10-13˚C.
 • Rosé port: 7˚C.
 • Ruby port: 15-18˚C.
 • Late Bottled Vintage port: 15-18˚C.
 • Tawny port: 12-15˚C.
 • Vintage port: 15-18˚C.
 • Crusted port: 15-18˚C.

Madeira wordt het best geserveerd op dezelfde temperatuur als rode dessertwijnen. Madeira heeft namelijk een complexer smaakprofiel dan andere witte dessertwijnen.

Overzicht van serveertemperaturen

Mobiele gebruikers kunnen onderstaande content naar links swipen.

Soort wijn Type wijn Temperatuur Tijd in koelkast
Vintage Port Dessertwijn 18˚C 15 min
Bordeaux, Shiraz Rode wijn 18˚C 15 min
Bourgogne, Cabernet Rode wijn 17˚C 25 min
Rioja, Pinot Noir Rode wijn 16˚C 30 min
Chianti, Zinfandel Rode wijn 15˚C 30 min
Tawny Port Dessert wijn 14˚C 45 min
Beaujolais Witte/Rosé wijn 12˚C 1 uur
Viognier, Sauternes Witte wijn 11˚C 1,5 uur
Chardonnay Witte /Rosé wijn 9˚C 2 uur
Riesling Witte wijn 8˚C 2,5 uur
Champagne, Cava, Prosecco, Hugo etc.. Mousserende wijn 7˚C 3 uur

Chambreren: Het op kamertemperatuur brengen van rode wijn

Velen halen chambreren en sabreren door elkaar. Maar chambreren heeft niets met sabreren te maken. Sabreren is namelijk het openen van een champagnefles met een zwaard, en chambreren is het op kamertemperatuur brengen van rode wijn, een groot verschil dus. Het woord chambreren is een frans woord en Chambre is het Franse woord voor kamer. Het was vroeger namelijk zo dat rode wijnen opgeslagen lagen in kamers die kouder waren dan 14 graden celcius. Hierdoor diende de rode wijnen gechambreerd te worden.

Tot slot: Blijf experimenteren, smaak verschilt namelijk per persoon

De serveertemperatuur is van grote invloed op de smaken en aroma’s van de wijn die je ruikt. Ook persoonlijke voorkeur speelt een rol. Als je alles graag ijskoud drinkt, ga er dan voor, maar vergeet niet om de wijn ook warmer te proeven, puur om te proeven wat je mist.

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!