DeWijnkenner > Wijnblogs > Wat is sulfiet en waarom zit er sulfiet in wijn?

Wat is sulfiet en waarom zit er sulfiet in wijn?

Sulfiet is een chemische verbinding die wordt gebruikt om het uiterlijk, de smaak en de houdbaarheid van wijn en andere producten te verbeteren. De term sulfiet is een alomvattende term voor zwaveldioxide (SO2), een conserveermiddel dat veel wordt gebruikt in de wijnbereiding (en de meeste voedingsindustrieën) vanwege zijn antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. SO2 speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van oxidatie en het behouden van de versheid van wijn. Sulfiet komt in veel producten voor, maar men kent ze vaak in verband met wijn. Dit komt omdat sommige mensen hoofdpijn krijgen van wijn en denken dat dit door de sulfiet komt.

Snelmenu:

Direct antwoord op je vraag over sulfiet, druk dan op onderstaande vraag. Geen zin om te lezen? Ga dan direct naar de video.

Hoeveel sulfiet zit er in wijn?

De hoeveelheid sulfiet die een wijn kan bevatten, scheelt over de hele wereld enorm. Elke wijn die meer dan 10 PPM (Parts Per Million) zwaveldioxide bevat, moet op het etiket ‘bevat sulfiet’ worden aangebracht. Rode wijnen bevatten in het algemeen minder sulfiet dan witte wijnen, dit komt omdat rode wijn tannine bevat, wil je weten waarom er tannine in wijn zit? Lees dan ook gelijk ons andere blog. Doordat er tannine in wijn zit is er minder zwaveldioxide nodig om de wijn te beschermen tijdens het maken en rijpen van de wijn.

Maximale hoeveelheid sulfiet in wijn: In de EU is het maximale zwaveldioxidegehalte dat een wijn kan bevatten 210 PPM voor witte wijn, 400 PPM voor zoete wijnen – en 160 PPM voor rode wijn. Vrijwel vergelijkbare niveaus zijn van toepassing in de VS, Australië en de rest van de wereld.

wijn zonder sulfiet oftewel sulfietvrije wijn

Bestaat er wijn zonder sulfiet oftewel sulfietvrije wijn?

Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen. Wel zitten hier nadelen aan. Er is een hoger risico op ongewenste geuren en smaken in de wijn. Dit komt omdat de houdbaarheid van de wijn minder lang is dan die van een wijn met toegevoegd sulfiet. Extra sulfiet in wijn heeft echter ook nadelen. Het gaat ten koste van de echte, natuurlijke smaak van een wijn en het wordt vaak gebruikt om foutjes en onzuiverheden te maskeren. De meningen kunnen dus enorm verdeeld zijn over sulfiet, maar wat wij jou wel kunnen meegeven is het volgende: Een wijnmaker die geen extra sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot en kan zich geen fouten veroorloven. Het hele proces moet vlekkeloos verlopen. De druiven moeten rijp, kerngezond en puntgaaf zijn en in de wijnkelder moet alles, van de grootste tank tot het kleinste ventiel, smetteloos schoon zijn.

In de foto is een biologische rode wijn te zien waarbij onder het biologo in verschillende talen vermeld staat dat deze wijn sulfiet bevat.

Is sulfiet schadelijk?

Sulfiet komt overal in de natuur voor; het menselijk lichaam bevat zelfs van nature sulfiet. De consumptie van sulfiet is over het algemeen onschadelijk, tenzij je lijdt aan hele ernstige astma of niet over de specifieke enzymen beschikt die nodig zijn om sulfiet in je lichaam af te breken. In dit geval zal een alergische reactie ongeveer na 30minuten optreden die te kenmerken is aan benauwdheid en nauwelijks nog kunnen ademen. In Amerika heeft het Food Drug Administration (FDA) een schatting gemaakt van minder dan 1% van de mensen sulfietgevoelig is, je kunt dus wel stellen dat sulfietgevoeligheid relatief zeldzaam is. Het is daarnaast wel mogelijk dat je gaande je leven de allergie op doet, maar in dit geval achten wij de kans klein dat je deze allergie opspeelt bij het drinken van wijn. Het is namelijk zo dat er veel meer andere voedingsmiddelen zijn die meer sulfiet bevatten dan wijn, denk bijvoorbeeld aan fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen. In deze producten kan meer dan 50 milligram per kilo sulfiet zitten. Met name gedroogde vruchten, citroensap en melasse bevatten vaak zeer veel sulfiet (meer dan 100 milligram per kilo).

Sulfiet en hoofdpijn: Medisch onderzoek is niet definitief over de relatie tussen sulfiet en hoofdpijn. Er zijn veel andere verbindingen in wijn, zoals histamine, die waarschijnlijker verband houdt met hoofdpijn (en dan hebben we het nog niet eens gehad over alcohol, want dit is wellicht de grootste boosdoener!).

veroorzaakt wijn met tannine of sulfiet een kater

Kun je sulfiet ruiken?

Gevoelige proevers hebben vastgesteld dat Thiol, wat een organische verbinding binnen sulfiet is, ruikbaar is. De geur en smaak van Thiol varieert in smaak van citrusachtige geuren tot gekookte ei-achtige geuren. Bewaar je wijn op een warme plek, dan kun je deze geur ruiken zodra je de fles opent. Je kunt deze geur laten verdwijnen door de wijn te decanteren en ongeveer 15-30 minuten te koelen.

Conclusie over sulfiet in wijn

Persoonlijk denk ik dat sulfiet één van je minste zorgen moet zijn wanneer jij je wijntje aan het drinken bent. Als je je na het lezen van dit blog toch nog zorgen maakt over alle chemicaliën in jouw wijn, dan heb je 99 problemen en is sulfiet er slechts één van. Er zijn tientallen suikers, toegevoegde gisten, gelatine en nog veel meer ergere dingen waar je liever niets van af wilt weten. Wil je dit zo veel mogelijk beperken, ga dan naar een wijnwinkel bij jou in de buurt en vraag om een wijn met weinig interventie. Deze wijnen gebruiken zo min mogelijk chemicaliën en zijn daardoor zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Bij de Franse wijnen kun je deze herkennen aan de woorden “sans soufre” en op Engelstalige etiketten kun je het herkennen aan “no sulphur added”.

Video over sulfiet in wijn

Persoonlijk denk ik dat sulfiet één van je minste zorgen moet zijn wanneer jij je wijntje aan het drinken bent. Als je je na het lezen van dit blog toch nog zorgen maakt over alle chemicaliën in jouw wijn, dan heb je 99 problemen en is sulfiet er slechts één van. Er zijn tientallen suikers, toegevoegde gisten, gelatine en nog veel meer ergere dingen waar je liever niets van af wilt weten. Wil je dit zo veel mogelijk beperken, ga dan naar een wijnwinkel bij jou in de buurt en vraag om een wijn met weinig interventie. Deze wijnen gebruiken zo min mogelijk chemicaliën en zijn daardoor zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Bij de Franse wijnen kun je deze herkennen aan de woorden “sans soufre” en op Engelstalige etiketten kun je het herkennen aan “no sulphur added”.

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog bij zal dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen, we streven ernaar op werkdagen binnen enkele uren te reageren.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!