DeWijnkenner > Wijnblogs > Wat is tannine en waarom zitten tannines in wijn?

Wat is tannine en waarom zitten tannines in wijn?

De meesten van ons hebben wel eens gehoord van tannine. Maar wat is tannine? En beïnvloedt het onze wijnbeleving nou juist positief of negatief? In dit blog gaan we jou daar meer over vertellen zodat jij kan vertellen dat tannine geen katers opleveren maar juist gezondheidsvoordelen hebben.

Snelmenu:

Direct antwoord op je vraag over tannine, druk dan op onderstaande vraag. Geen zin om te lezen? Ga dan direct naar de video.

Waarom zit er tannine in wijn en wat is het

Wat is tannine?

Tannine is een van nature voorkomend polyfenol dat voorkomt in planten, zaden, schors, hout, bladeren en fruitschillen. Om dat in perspectief te plaatsen: meer dan de helft van de samenstelling van een plantenblad bestaat uit tannine. De term “tannine” komt van het oude Latijnse woord voor “leerlooier” en verwijst naar het gebruik van boomschors om huiden te looien. Tannine zijn vaak een gewenst smaakcomponent in wijnen, maar niet elke wijn heeft tannine en niet elke wijndrinker geniet ervan.

In de context van wijnen kan tannine in verschillende hoeveelheden voorkomen, afhankelijk van zowel de soort wijn, de weersomstandigheden als de manier van opslag tijdens gisting.

 • Soort wijn: Rode wijnen bevatten meer tannine dan witte wijnen, dit komt doordat de druiven van de rode wijnen langer in contact staan met de druivenschil en de pitten. Deze worden bij het maken van witte wijn en rosé wijn grotendeels verwijderd, waardoor er minder tannine in de wijn zit.
 • Weersomstandigheden tijdens de groei van druiven: Weersomstandigheden hebben invloed op de dikte van de schil. Bijvoorbeeld: hoe koeler het weer en het klimaat waarin de druif groeit, hoe dunner de schil en hoe minder tannine.
 • Manier van opslag: Als het gaat om opslag, kan het materiaal dat wordt gebruikt om wijn te rijpen ook de hoeveelheid tannine beïnvloeden. Wanneer de wijn in hout wordt gerijpt zal het hout tannine in de wijn achterlaten.
Wat zijn tannine in wijn en hoe smaken ze

Hoe smaken tannines?

Heb je ooit donkere, donkere/pure chocolade gegeten? Dan weet je namelijk precies hoe tannine smaken. De smaak van tannine is namelijk het droge samentrekkende gevoel in je mond wanneer je donkere/pure chocolade eet.

Je raadt het waarschijnlijk al. Er zit ook tannine in pure chocolade. Dus donkere chocolade en wijn hebben een identieke, bittere smaakcomponent die je mond volledig samentrekt en droog maakt. Het samentrekkende mondgevoel ontstaat doordat de tannine de speekselproteïne in de mond afbreekt en een samentrekkend effect op het slijmvlies veroorzaakt.

Dit effect geeft de wijn een extra complexiteit wanneer de tannine harmonieert met de fruitaroma’s en zich voordoet als fluweelzacht of zijdeachtig. Wanneer het samentrekkend gevoel overheerst wordt geadviseerd de wijn te decanteren. Decanteren verzacht verzacht namelijk de smaak van wijn die in jonge wijnen hardheid en wrangheid veroorzaken. Als je je afvraagt waar tannine nog steeds meer in zit, in de volgende 3 soorten producten komen veel tannine voor:

 • Thee (vooral zwarte thee);
 • Noten (walnoten, amandelen);
 • Kaneel, kruidnagel en andere kruiden.

Zijn er gezondheidsvoordelen van tannines?

Tannine bieden niet alleen een uitzonderlijke textuur en intensiteit, maar worden ook geroemd om hun gezondheidsvoordelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat wijnen met meer tannine gezonder zijn voor het hart en inwoners van landen die meer van deze wijnen consumeren, genieten van een langer leven.

De in Londen gevestigde wetenschapper Roger Corder heeft lang gezegd dat hij gelooft dat traditionele productiemethoden voor het maken van wijn, die veel worden gebruikt in Sardinië en Zuid-Frankrijk, mogelijk een sterke relatie hebben met het algehele welzijn en de levensduur van de inwoners in die regio’s. Dat komt omdat traditionele wijnbereidingsmethoden deze heilzame verbindingen ondersteunen, bekend als procyanidinen (ook bekend als gecondenseerde tannine).

In een interview enkele jaren geleden verklaarde Corder: “Wijndrinkers die hopen beloond te worden met de maximale bescherming tegen hartaandoeningen, moeten op zoek gaan naar wijnen met stevigere tannine.”

Veroorzaken tannines katers?

Hoewel er geen wetenschappelijk onderbouwd verband is tussen tannine en katers, hebben veel mensen het gevoel dat ze last hebben van hardere katers nadat ze zich de avond ervoor hebben overgegeven aan wijnen met een hoog tannine. Maar er is weinig tot geen bewijs dat dit waar is.

Toch is er wat onderzoek dat suggereert dat sommige mensen gevoelig zijn voor tannine. Overgevoeligheid voor tannine kan hoofdpijn, migraine en buikpijn veroorzaken. Sommigen schrijven tanninegevoeligheid en tanninehoofdpijnen toe aan slechte wijnbereidingstechnieken en suggereren dat wijnen van goede kwaliteit met hoge tannine je geen kater geven.

We horen het steeds vaker dat mensen zich afvragen of ze hoofdpijn krijgen van sulfieten of tannine. Het komt nauwelijks voor dat mensen gevoelig zijn voor sulfieten of tannine, wanneer je toch denkt dat je hier van hoofdpijn hebt, vraag jezelf dan eens af of je misschien niet te veel alcohol hebt gedronken. De kans dat alcohol je hoofdpijn geeft is namelijk enorm groter.

veroorzaakt wijn met tannine of sulfiet een kater

Waarom houden wijnmakers van tannine?

Sommige wijnmakers voegen met opzet tanninepoeder toe aan hun wijnen om het tannine-gehalte te verhogen. Waarom? Omdat tannine werken als een natuurlijke antioxidant, die de wijn tegen bacteriën beschermt.

Als gevolg hiervan helpen deze poeders de wijn succesvol te rijpen, waardoor ze complexer worden. Toch zijn tanninepoeders onnodige toevoegingen en worden ze meestal alleen gebruikt bij het maken van grote hoeveelheden wijn van lage kwaliteit. Wanneer een wijn met een hoog tannine rijpt, krijgt deze vaak een veel zachtere textuur, die veel minder bitter is dan een jongere wijn van dezelfde druif. De wijn wordt complex en elegant.

Welke wijnen hebben een hoog tannine-gehalte?

Als je van pure chocolade, zwarte thee en zure granaatappel houdt, is de kans groot dat je ook een fan bent van wijnen met een hoog tannine-gehalte. Let in dat geval op de volgende soorten:

 • Cabernet Sauvignon: deze wijn staat synoniem voor tannine. Het onwettige liefdeskind van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc, deze geliefde druif wordt internationaal verbouwd. Het is robuust, zwaar, zeer zuur en past fantastisch bij rood vlees en rijke kazen.
 • Shiraz of Syrah: Syrah is vol, diep donker en voelt vrij zwaar in de mond. Het heeft aangrijpende aroma’s van bessen, tabak en zelfs rokerige hartige tonen.
 • Nebbiolo: Dit is een minder bekende druif afkomstig uit Italië. Hoewel hij zo bleek is als zijn verre neef Pinot Noir met een laag tannine-gehalte, bevat Nebbiolo intens veel tannine. Het is een gedurfde en verrassend betaalbare Italiaanse druif, wat altijd een pluspunt is.

Welke wijnen hebben een laag tannine-gehalte?

Als je liever een zacht wijntje drinkt dan kun je beter kiezen voor een wijntje met een laag tannine-gehalte. Voor de hand liggende keuzes zijn witte wijnen, zoals:

 • Sauvignon Blanc: Deze zeer aromatische wijn wordt gekenmerkt door zijn frisse en pittige smaak. Het heeft vaak tonen van passievrucht en vers gemaaid gras en past goed bij vis- en pastagerechten.
 • Riesling: Deze zeer aromatische wijn wordt gekenmerkt door zijn frisse en pittige smaak. Het heeft vaak tonen van passievrucht en vers gemaaid gras en past goed bij vis- en pastagerechten.
 • En alle overige wijnen gerijpt in RVS vaten in plaats van hout.

Hoewel deze witte wijnen voor velen een go-to zijn, zijn er, als je door en door een liefhebber van rode wijn bent, hier verschillende rode wijnen met een laag tannine-gehalte om je op weg te helpen:

 • Pinot Noir: Dit klassieke rood wordt internationaal geliefd vanwege zijn complexe smaken en lichte textuur. Het heeft een dunne druivenschil, waardoor het van nature minder tannine bevat.
 • Grenache: Deze volle wijn is rijk aan alcohol en heeft een scala aan aroma’s van rood fruit en kers. Het is een wijn met een medium tannine, dus hoewel hij niet zo laag is als Pinot Noir, is hij een goede optie voor diegenen die intense tannine smaken proberen te vermijden.

Video: Wat is tannine in wijn?

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!