DeWijnkenner > Wijnblogs > Welke wijn bij de kaasfondue?

Kaasfondue: Welke wijn past het beste erbij & en welke erin?

Kun je je een betere maaltijd voor de winter voorstellen dan een kaasfondue? Je vrienden uitnodigen en met elkaar praten met een pot hete kaas zal je zeker in een feeststemming brengen. Een kaasfondue komt van oorsprong uit Zwitserland, zij gebruikte de fondue als een manier om oude kaas en brood te verwerken. Het wordt gemaakt door lokale kazen in een grote pan te smelten en ze te mengen met knoflook en wijn – het is heerlijk! Maar welke wijnen passen goed bij welke kazen? Lees verder om erachter te komen welke wijnen en kazen de beste kaasfondue maken.

Snelmenu:

Druk op onderstaande vraag om direct naar het onderdeel te gaan waar jij meer over wilt weten. Geen zin om te lezen? Ga dan direct naar de video.

welke wijn bij kaas fondue

Welke kaas in de kaasfondue?

Het is logisch dat de kaaskeuze een uitstekende fondue-ervaring zal opleveren of bederven. Geen wonder dat de beste kazen voor fondues uit Zwitserland komen. Traditioneel wordt fondue gemaakt van harde of half harde, vetrijke kazen zoals Gruyère, Fontina, Raclette en Emmentaler. De ouderdom van de kaas heeft een grote invloed op de smelttijd omdat het verouderingsproces het eiwit opbreekt, waardoor de kaas gemakkelijker smelt. De bekende fonduecombinatie heet moitié-moitié, wat half en half betekent. Deze combinatie bestaat uit 2 kazen, de Gruyère en de Vacherin Fribourgeois. Ze zijn de perfecte combinatie, want Vacherin Fribourgeois alleen heeft niet genoeg smaak. En hoewel Gruyère vol van smaak is, maakt de rijkdom het moeilijk om grote hoeveelheden van deze kaas te eten. Daarom is een mengsel van anderhalf van beide kazen de perfecte combinatie van smaak en textuur. Deze twee soorten kazen zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Welke wijn in de kaasfondue?

Wijn is het tweede essentiële ingrediënt, niet alleen vanwege zijn smaak, maar ook omdat het de fondue zijn zachte textuur geeft. Wijn bevat van nature wijnsteenzuur om het vetgehalte van de kaas in evenwicht te houden en klontering te voorkomen.

Zwitserse wijnen zijn perfect, maar ze zijn misschien niet overal verkrijgbaar. Als je geen fles Zwitserse wijn kunt bemachtigen, kies dan een wijn met een hoge zuurgraad. Er is genoeg om uit te kiezen, Picpoul de Pinet en Muscadet passen allebei goed. Grüner Veltliner is ook een goede optie. Lichte Italiaanse wijnen uit het Alpengebied zijn ook perfect. Ook wijnen uit de naburige Savoie-streek in Frankrijk, gemaakt van Jacquere-druiven, zijn zeer geschikt. Sauvignon Blanc wordt echter niet aanbevolen voor fondue vanwege de sterke kruidensmaak, en Chardonnay ook niet omdat het te rijk is.

Hanteer per persoon één cherry glas witte wijn voor de pot en per persoon een glas extra. Dit staat gelijk aan per 2 personen 3 deciliter witte wijn in de kaasfondue

Welke wijn bij de kaasfondue?

Welke wijn bij kaasfondue? De vraag waar je waarschijnlijk voor dit blog bent gaan lezen. De Zwitsers zeggen dat je bij een kaasfondue nooit water mag drinken. Water zal in je maag stollen en een gigantische bal kaas vormen die je spijsvertering niet zal waarderen. Hoewel dit wetenschappelijk misschien niet waar is, wordt fondue traditioneel gecombineerd met wijn. Droge witte wijnen of knapperige aromatische wijnen zoals Riesling zijn een goede optie. Het is ook mogelijk om rode wijn bij de kaasfondue te drinken. Lichtrode wijnen kunnen prima worden gecombineerd, helaas past een stevige donkerrode wijn niet bij een kaasfondue. Ons advies: Riesling.

Past rode wijn bij een kaasfondue?

Ja, in principe kan dit. Wanneer je liever een rode wijn drinkt, kies dan een lichte rode wijn bij kaas, Denk bijvoorbeeld aan een Franse Gamay of aan een Pinot Noir uit de Bourgogne. Een stevige rode wijn gaat namelijk absoluut niet samen met een kaasfondue of andere kaasmaaltijden. Wil je toch liever een stevige rode wijn drinken bij je fondue? Ga dan voor een chocoladefondue, deze gaan namelijk enorm goed samen met een stevige rode wijn. Geloof me, het is een match made in heaven.

Om je rode wijn met je chocolade fondue het beste te combineren moet je rekening houden met de zoetheid van de chocoladekeuze. Het is namelijk zo dat zoete chocolade goed samen gaat met een zoete rode wijn. Wanneer de zoetheid van de chocolade te veel verschilt met de wijn, zal de combinatie minder goed samengaan.

Daarnaast is de kleur van je chocolade ook belangrijk:

  • Witte chocolade: licht en fruitig: een zoete Resiling, Moscato d’Asti of een fruitige Chardonnay.
  • Melkchocolade: licht en droog: droge Riesling, Merlot of Pinot Noir.
  • Pure chocolade: stevige wijn om de bitterheid op te heffen: zoals Cabernet Sauvignon, Chianti, Zinafandel Bordeaux of Malbec.

Video: kaasfondue maken met wijn

Bekijk in onderstaande video hoe Betty Koster de bekende kaasfonduecombinatie moitié-moitié maakt. De combinatie waar we het al eerder over hadden die bestaat uit 2 kazen: 50% Gruyère en 50% Vacherin Fribourgeois.

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!