DeWijnkenner > Wijnblogs > Welke wijn decanteren en hoe lang laten ademen?

Welke wijn decanteren en hoe lang laten ademen?

Om de een of andere vreemde reden raken veel wijndrinkers helemaal in paniek bij het idee om wijn te decanteren. Het is niet eens het decanteren dat mensen in paniek raakt; het is de vraag wanneer wijn moet worden gedecanteerd. Maar weten wanneer je wijn moet decanteren, is eigenlijk vrij eenvoudig, een rode wijn dien je altijd te decanteren. Waarom?

 • Een rode wijn jonger dan 10 jaar dien je te decanteren om zuurstof bij de wijn te laten.
 • Een rode wijn ouder dan 10 jaar dien je te decanteren om het bezinksel te scheiden van de wijn.

Wil je ook weten waarom? Lees dan snel verder of gebruik het snelmenu om sneller antwoord te krijgen op jouw vraag.

Snelmenu:

Direct antwoord op je vraag over decanteren, druk dan op onderstaande vraag. Geen zin om te lezen? Ga dan direct naar de video.

Wat is decanteren en hoe moet je decanteren?

Sommige mensen noemen het karafferen en andere decanteren, beide betekend hetzelfde, namelijk de wijn overschenken in een decanteerkaraf. Het doel en de uitvoering ervan is bij een jonge rode wijn anders dan bij een oude rode wijn.

Een jonge rode wijn decanteer je om de wijn van extra zuurstof te voorzien, dit is nodig omdat jonge rode wijn niet op dronk zijn (klaar om te drinken). Door extra zuurstof krijgt de jonge wijn meer smaak.

Het doel van een oude rode wijn decanteren is de wijn overschenken naar de karaf om het bezinksel (ook wel depot of droesem genoemd) van de wijn te scheiden. Het bezinksel, dat erg bitter en zanderig smaakt, komt alleen voor in rode wijn. Oude rode wijnen hebben bezinksel als gevolg van de binding van fenolen en tannines in de loop van de tijd. Om een oude rode wijn te decanteren, zet je de fles minimaal 2 uur voor het decanteren rechtop zodat het bezinksel op de bodem valt. Giet langzaam de wijn uit de fles in de karaf en stop wanneer je merkt dat het bezinksel de hals van de fles bereikt. Het decanteren gebeurd vaak boven licht, zodat goed zichtbaar is wanneer het bezinksel uit de fles begint te komen.

Decanteren heeft ook risico’s, het is namelijk maar de vraag of versnelde oxidatie wel een positieve invloed heeft op de smaak van de wijn. Het is mogelijk dat de laatste fruittonen kunnen wegvliegen, zodat smaaknuances juist verloren gaan. Bovendien kunnen tannines te sterk afnemen, waardoor de balans verstoord wordt; de wijn wordt minder rijk van smaak en de alcohol gaat overheersen.

Wat is decanteren en hoe moet je decanteren

Hoe lang moet een oude wijn ademen?

In het geval van een rode wijn van ouder dan 10 jaar is het belangrijk dat de wijn direct word geconsumeerd. Aroma’s en smaken in oude wijn zijn uiterst kwetsbaar, dus de aanwezigheid van zuurstof zal ervoor zorgen dat deze wijnen sneller bederven. Bij oude wijnen is het decanteren voltooid zodra het sap van het bezinksel is gescheiden. In het geval van decanteren is het dus belangrijk dat je de wijn niet laat ademen, aangezien dit de tikkende tijdklok van de wijn aanzienlijk zal versnellen.

Hoe lang moet een jonge wijn ademen?

Hier is een handige lijst met de meest gedronken rode wijnsoorten en hoe lang je deze moet laten ademen. Voel je echter vrij om met de tijd te experimenteren en regelmatig van de wijn te proeven of deze naar wens is! Hoe lang wijn moet worden ademen, staat niet in steen gebeiteld en het belangrijkste is dat je een wijn krijgt die je lekker vindt.

 • Zinfandel: 30 minuten
 • Pinot Noir (bijv. rode Bourgogne): 30 minuten
 • Malbec: 1 uur
 • Grenache / Garnacha Blend (bijv. Côtes du Rhône, Priorat, GSM): 1 uur
 • Cabernet Sauvignon & Merlot (bijv. Bordeaux): 2 uur
 • Petite Sirah: 2 uur
 • Tempranillo (bijv. Rioja, Ribera del Duero): 2 uur
 • Sangiovese (bijv. Brunello di Montalcino, Chianti): 2 uur
 • Vintage Port & Madeira: 2 uur
 • Mourvèdre / Monastrell (bijv. Bandol): 2-3 uur
 • Dão en Douro Reds: 2-3 uur
 • Syrah / Shiraz: 2-3 uur
 • Nebbiolo (bijv. Barolo, Barbaresco): 3 + uur

Is er een snellere manier om zuurstof bij de wijn te krijgen?

Ja, deze zijn er meerdere, en de meeste zijn ook nog eens sneller dan de wijn in een karaf te laten ademenen. De volgende drie manieren worden veel gebruikt:

 1. Populaire manier: Draai de wijn voor meerdere minuten door het glas (ook wel walsen genoemd).
 2. Snelle manier: Gebruik 2 glazen (of karaffen) en schenk de wijn meerdere keren naar het andere glas over.
 3. Elegante manier: Gebruik een wijnbeluchter, deze zorgt ervoor dat de wijn bij het uitschenken direct wordt voorzien van zuurstof.

Let op bij het kopen van een wijnbeluchter dat je niet perongelijk een wijnschenker koopt. Het verschil tussen deze producten is dat een wijnschenker is ontworpen om de wijn netjes uit te schenken zonder te druppelen. Terwijl een bluchter in principe dit ook doet, maar daarbij ook de wijn voorziet van extra zuurstof. Een wijnschenker wordt vaker gebruikt bij witte wijnen dan bij rode wijnen. Bekijk hieronder ons uitgebreide aanbod van wijnbeluchters en schenkers.

Wanneer is de wijn op dronk?

De term “op dronk” word gebruikt wanneer een wijn klaar is om te drinken. Dit heeft met enorm veel factoren te maken en verschilt behoorlijk per wijn. Om goed advies te geven wanneer een wijn op dronk is, is enorm lastig. Wat wij adviseren wat je kunt doen is; zodra je de wijn in een karaf schenkt, proef deze dan direct. Naarmate de tijd verstrekt is het verstandig om de wijn te proeven, zo krijg je controle over de smaak van de wijn. Als de wijn al vroeg goed smaakt, drink hem dan!

Het proces ziet er dan als volgt uit:

 • Begin met het proeven. Als er heel weinig fruit is, overdreven tannine of moeilijk te herkennen aroma’s, betekent dit dat de wijn ‘gesloten’ is en moet worden gedecanteerd.
 • Probeer het nog eens. Schenk de aanbevolen tijd in en proef het opnieuw. Als de wijn niet veel is veranderd, blijf wachten (30 min. – 1 uur)
 • Niet klaar? Als de wijn klaar is, zal hij merkbaar aangenamer en aromatischer zijn. Je zou fruitsmaken moeten kunnen ruiken. Je weet dat het decanteren klaar is. Als het decanteren nog steeds niet klaar is, probeer de wijn dan rond te draaien in de karaf om het proces te versnellen.
Wijn klaar met ademen of te lang geademd

Hoe weet je wanneer de wijn te veel zuurstof heeft verkregen?

Simpel gezegd: je wijn is bedorven wanneer deze naar azijn ruikt, er is dan te veel zuurstof bij de wijn gekomen.

In de fles bevindt wijn zich praktisch in comateuze toestand vanwege het zeer lage zuurstofgehalte. Zodra je een wijn gaat decanteren krijgt deze zuurstof, waardoor aroma’s en smaken vrijkomen, maar het verhoogt ook de snelheid waarmee chemische reacties plaatsvinden die ervoor zorgen dat wijn wordt afgebroken. Wanneer wijn bederft door te veel zuurstof, veroorzaken de chemische reacties hoge niveaus van azijnzuur (voor de wijnkenners: vluchtige zuurgraad).

Video: Hoe rode wijn decanteren

Heb jij geen zin uitgebreid tekst te lezen over hoe je wijn decanteert en laat ademen? Bekijk dan onderstaande video van de Allerhande, hierin wordt een beknopte uitleg van dit blog uitgelegd. Succes met decanteren!

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!