DeWijnkenner > Wijnblogs > Welke wijn past het lekkerste bij sushi

Welke wijn past het beste bij sushi?

Wijn en sushi kunnen een goede combinatie zijn, en veel mensen vinden het leuk om de twee te combineren. In Japanse restaurants worden sushi en sake (een soort Japanse rijstwijn) vaak samen geserveerd. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de smaken van wijn en sushi heel verschillend kunnen zijn, dus het is belangrijk om een wijn te kiezen die de smaken van de sushi aanvult.

Mousserende wijnen, zoals Champagne of prosecco, worden vaak beschouwd als goede keuzes om te combineren met sushi, omdat de bubbels en de hoge zuurgraad het gehemelte kunnen helpen reinigen en de mond verfrissen tussen de sushihappen door. Lichte witte wijnen, zoals Riesling of Gewurztraminer, kunnen ook een goede keuze zijn om met sushi te combineren, dit omdat deze wijnen frisse smaken hebben.

Uiteindelijk is het al dan niet combineren van wijn met sushi een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is altijd een goed idee om te experimenteren met verschillende combinaties om erachter te komen wat jij het lekkerst vindt. Heb je voorkeur voor een bepaalde wijn? Gebruik dan het snelmenu hieronder, deze zal jou helpen sneller inzicht te geven in jouw perfecte wijn en sushi combinatie.

sushi welke wijn past het beste erbij

Is wijn en sushi altijd een goede keuze?

Of het lekker is om wijn te drinken bij sushi is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen genieten van de combinatie van wijn en sushi, terwijl anderen zich liever houden aan traditionelere combinaties, zoals sake of groene thee. Bij het combineren van wijn met sushi moet je met een aantal zaken rekening houden:

 • Sushi kan heel verfrissend van smaak zijn, dus het is belangrijk een wijn te kiezen die de smaken van de sushi niet overheerst.
 • Sushi bevat vaak rijstazijn, wat het combineren met wijn kan bemoeilijken. Het is over het algemeen een goed idee om wijnen met een hoog zuurgehalte te vermijden, omdat deze kunnen botsen met de smaken van de sushi.
 • Sushi kan ook vrij rijk van smaak zijn, dus is het een goed idee om een wijn te kiezen met heldere zuren die de rijkdom van de sushi kunnen doorsnijden.

Al met al is het een goed idee om te experimenteren en te kijken wat jij het lekkerst vindt. Als je de combinatie van wijn en sushi lekker vindt, ga er dan voor! Zo niet, dan zijn er genoeg andere wijncombinaties om uit te kiezen.

> Bekijk hier de supermarkt wijnaanbiedingen van deze week

welke witte wijn past het beste bij sushi

Welke witte wijn past het beste bij sushi?

Witte wijn past beter bij sushi dan rode wijn, omdat de smaken van witte wijn over het algemeen subtieler zijn en minder snel zullen botsen met de smaken van de sushi. Het is over het algemeen een goed idee om witte wijnen met eikenhoutrijping te vermijden, omdat de smaken van eikenhout overheersend kunnen zijn en kunnen botsen met de smaken van de sushi. Het is ook een goed idee om het bij droge witte wijnen te houden, omdat zoetere witte wijnen te plakkerig kunnen zijn bij de delicate smaken van sushi. Enkele goede opties voor witte wijn bij sushi zijn:

 • Riesling is een goede keuze omdat het een verfrissende zuurgraad heeft die de rijkdom van de sushi kan doorsnijden.
 • Sauvignon Blanc is een andere goede optie omdat het een frisse, citrusachtige smaak heeft die goed samengaat met de smaken van sushi.
 • Pinot Grigio is een lichte, verfrissende wijn met een frisse, schone smaak die goed werkt met sushi.
 • Gewurztraminer is een licht zoete witte wijn met een bloemig aroma en kruidige smaken. Het kan een goede combinatie zijn voor sushi met meer gedurfde smaken, zoals tonijn of pittige mayo.

> Bekijk hier de supermarkt witte wijn aanbiedingen van deze week

Welke mousserende wijn past het beste bij sushi?

Mousserende wijn, zoals champagne of prosecco, kan een goede keuze zijn bij sushi. De bubbels en het hoge zuurgehalte van mousserende wijn kunnen helpen het gehemelte te reinigen en de mond te verfrissen tussen de hapjes sushi door. Bovendien kunnen de lichte, frisse smaken van mousserende wijn de smaken van sushi aanvullen zonder ze te overweldigen. Als je op zoek bent naar een specifieke mousserende wijn voor bij sushi, zijn de volgende opties een goede keuze:

 • Champagne is een klassieke mousserende wijn wordt gemaakt in de Champagnestreek in Frankrijk en staat bekend om zijn knapperige, droge smaak. Hij gaat goed samen met een breed scala aan sushi, waaronder tonijn, zalm en paling.
 • Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die licht en fruitig is, met smaken van citrus en groene appel. Het kan een goede keuze zijn om te combineren met lichtere, meer delicate sushi, zoals tonijn of snapper.
 • Cava is een mousserende wijn geproduceerd in Spanje, en het heeft een droge, knapperige smaak met tonen van fruit en noten. Het kan een goede keuze zijn om te combineren met sushi met rijke, gedurfde smaken, zoals pittige tonijn of paling.

> Bekijk hier de supermarkt mousserende wijn aanbiedingen van deze week

Welke rosé wijn past het beste bij sushi?

Rosé wijn kan goed samengaan met sushi, omdat de smaken van rosé over het algemeen licht en verfrissend zijn, wat de smaken van de sushi kan aanvullen. Zoek naar een droge rosé met heldere zuren en subtiele fruitsmaken, zoals aardbei of framboos. Een rosé met een lichtroze kleur en een knapperige, droge afdronk past goed bij diverse sushi-rollen. Het is over het algemeen een goed idee om roséwijnen met sterke tannines te vermijden, omdat die de smaken van de sushi kunnen overweldigen. Enkele goede rosé wijn opties om te combineren met sushi zijn:

 • Provence rosé is een droge, lichte wijn met heldere zuren en subtiele fruitsmaken. Hij past goed bij diverse soorten sushi, waaronder rollen met avocado of komkommer.
 • Pinot noir rosé is een droge, lichte wijn met heldere zuren en subtiele rode fruitsmaken. Het kan een goede combinatie zijn voor sushi met meer gedurfde smaken, zoals tonijn of pittige mayo.
 • Grenache rosé is een droge, lichte wijn met heldere zuren en subtiele rode fruitsmaken. Hij past goed bij verschillende soorten sushi, waaronder rollen met avocado of komkommer.

> Bekijk hier de suprmarkt rosé wijn aanbiedingen van deze week

Welke rode wijn past het beste bij sushi?

Rode wijn is geen traditionele combinatie met sushi, omdat de smaken van de wijn soms kunnen botsen met de smaken van de sushi. Als je toch rode wijn met sushi wilt combineren, kun je het beste kiezen voor een lichte rode wijn met heldere zuren en lagere tannines. Pinot noir is een goede keuze omdat die een lichte body en heldere zuren heeft die de smaken van de sushi kunnen aanvullen. Andere goede opties zijn Beaujolais en Gamay. Het is ook een goed idee om rode wijnen met sterke tannines te vermijden, omdat die de smaken van de sushi kunnen overweldigen.

> Bekijk hier de supermarkt rode wijn aanbiedingen van deze week

welke rose of rode wijn beste past bij sushi
welke sake past het beste bij sushi

Welke Sake past het beste bij sushi?

Sake is een traditionele Japanse rijstwijn die vaak wordt geserveerd bij sushi en andere Japanse gerechten. Hij kan warm of koud worden gedronken en er zijn veel verschillende soorten sake om uit te kiezen. Enkele veel voorkomende soorten sake die goed bij sushi passen zijn:

 • Junmai sake is een type sake die wordt gemaakt van rijst, water en koji (een soort schimmel die wordt gebruikt om de rijst te fermenteren). Hij heeft een volle smaak en past goed bij sushi en andere visgerechten.
 • Ginjo-sake is een type sake die wordt gemaakt van zeer gepolijste rijst en heeft een delicate, fruitige smaak. Hij past goed bij lichtere sushigerechten, zoals die met witte vis of schelpdieren.
 • Daiginjo-sake is de hoogste kwaliteit sake, gemaakt van rijst die tot ten minste 50% van zijn oorspronkelijke grootte is geslepen. Hij heeft een verfijnde, elegante smaak en past goed bij complexere sushigerechten, zoals die met vette tonijn of uni (zee-egel).

Over het algemeen is het een goed idee om het gewicht en de smaak van de sake af te stemmen op het gewicht en de smaak van de sushi. Een lichte en fruitige ginjo-sake past bijvoorbeeld goed bij een lichter sushigerecht, terwijl een volle junmai-sake goed past bij een robuustere sushi-rol.

Welke wijnen zijn het lekkerste bij Japanse maaltijden?

Japanse gerechten kunnen worden gecombineerd met verschillende wijnen. Enkele opties om te overwegen zijn:

 • Sake is een lichte en frisse Japanse rijstwijn die vrijwel met ieder Japans gerecht gecombineerd kan worden.
 • Riesling is een veelzijdige witte wijn die goed samengaat met een breed scala aan Japanse gerechten, waaronder sushi, sashimi en tempura. Het heeft een heldere, fruitige smaak en een hoge zuurgraad, die helpt om de smaken in de Japanse keuken in evenwicht te brengen.
 • Pinot Noir is eigenlijk de beste keuze als je voor rode wijn wilt gaan. Deze heeft een lichte body en subtiele smaken, waardoor deze goed past bij Japanse gerechten.
 • Gewurztraminer is een witte wijn met diverse aroma’s waaronder kruiden en fruit, die de smaken in veel Japanse gerechten kunnen aanvullen. Het is een goede keuze om te combineren met gegrilde of pittige gerechten.

Conclusie over sushi en wijn combineren

Wijn combineren met sushi kan een leuke en lonende ervaring zijn. Er zijn veel verschillende soorten wijn die de smaken van sushi kunnen aanvullen, van frisse witte wijnen tot fruitige rode wijnen. Bij het kiezen van een wijn voor bij sushi is het belangrijk rekening te houden met het gewicht en de smaak van de sushi, evenals het gewicht en de smaak van de wijn. Een lichte en verfrissende wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling, is een goede keuze voor lichtere sushigerechten, terwijl een vollere wijn, zoals een Chardonnay of Pinot Noir, bestand is tegen robuustere smaken. Uiteindelijk is de beste wijn voor bij sushi een wijn die jij graag drinkt, dus wees niet bang om te experimenteren en verschillende combinaties uit te proberen om te zien wat jij het lekkerst vindt.

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!