DeWijnkenner > Wijnblogs > Welke wijn past het beste bij wild vlees

Welke wijn past het beste bij wild vlees?

Een goede wijn-wild vlees combinatie kan de smaken van uw maaltijd naar een hoger niveau tillen. Wild vlees heeft vaak een unieke smaak en aroma, en het kiezen van de juiste wijn is van groot belang om de smaken het beste tot hun recht te laten komen.

In deze blog zullen we een aantal populaire wijnsoorten bespreken die uitstekend passen bij wild vlees, zoals Syrah, Malbec, Pinot Noir en Zinfandel. De meeste van deze wijnen bevatten allen een hoog tanninegehalte, weet jij nog niet wat tannine is en waarom dit in wijn zit? Lees dan ook eens ons andere blog. In dit blog geven we tips over hoe je een wijn kunt kiezen die het beste bij jouw smaak past en hoe je de wijn kunt serveren om de smaken het beste tot hun recht te laten komen. Of je nu een wijnexpert bent of nog niet bekend bent met wijn-wildvlees combinaties, na het lezen van deze blog ben jij in staat om een fantastische wijn-wild vlees ervaring te creëren.

Wat is wild vlees?

“Wild” heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de context waarin het woord wordt gebruikt. In de context van dieren eten, wordt “wild” vaak gebruikt om aan te geven dat het dier niet in gevangenschap is gehouden of opgefokt voor consumptie. Wilde dieren zijn in plaats daarvan in hun natuurlijke habitat gevonden en jagen of gevangen worden genomen.

Er zijn in Nederland verschillende dieren die onder wild vlees vallen. Wil je direct weten welke wijn het beste combineert met het type vlees? Druk dan op het type dier om direct naar het onderdeel toe te gaan.

 • Herten: Herten komen in verschillende soorten voor, waaronder damherten en reeën. Ze worden vaak gezien in bossen en op akkers.
 • Zwijn: Wilde zwijnen zijn een recente toevoeging aan het Nederlandse wildbestand, en worden vaak waargenomen in de bossen en de duinen.
 • Konijnen: Konijnen of hazen zijn een bekende wilde diersoort die vrijwel overal in Nederland voorkomt.
 • Fazanten: Fazanten zijn een bekende wilde vogelsoort die vaak in bossen of landbouwgebieden te vinden zijn.
 • Patrijzen: Patrijzen zijn een wilde vogelsoort die vaak in bossen, akkers en andere landbouwgebieden worden waargenomen.
 • Vossen: Vossen komen in Nederland in verschillende gebieden voor, waaronder in bossen, heiden en zelfs stedelijke gebieden.
 • Dassen: Dassen zijn een wilde diersoort die vaak in bossen, heiden en op landbouwgronden worden waargenomen.

Houd er rekening mee dat het eten van wild in Nederland beperkt is door bescherming en men alleen mag jagen wanneer hij of zij in het bezit is van een geldige jachtvergunning.

Welke wijn past het beste bij wild vlees

Welke wijn past het beste bij hert of ree?

Bij het combineren van wijn met wild hert of ree is het belangrijk een wijn te vinden die de rijke, gedurfde smaken van het vlees kan weerstaan. Een van de beste opties hiervoor is een volle rode wijn met veel tannine en zuur. Deze kenmerken helpen de rijkdom van het hert te doorbreken en de smaken in balans te brengen.

 • Cabernet sauvignon is een van de klassieke keuzes om te combineren met hert. Dit druivenras staat bekend om zijn krachtige, volle smaken en hoge tanninegehalte, waardoor het perfect past bij de rijke, wildachtige smaak van hert. Een goede fles Cabernet Sauvignon van een gerenommeerde producent heeft tonen van zwarte kersen, cassis en zwarte peper, die de smaken van het hert perfect aanvullen.
 • Pinot Noir is iets lichter dan de cabernet sauvignon, maar deze wijn heeft een hoge zuurgraad en een matig tanninegehalte. Hij staat bekend om zijn delicate, genuanceerde smaken van rode bessen en aardse ondertonen. Deze smaken vullen de smaak van het hertenvlees aan, terwijl ze toch voldoende structuur bieden om de rijkdom in evenwicht te brengen.
 • Merlot of Syrah/Shiraz passen ook goed bij hertvlees, dit komt doordat deze wijnen een goede zuurgraad en tanninegehalte hebben.

Bij het combineren van wijn en hert is het essentieel een wijn te kiezen die de smaken van het vlees aanvult en versterkt. Een volle rode wijn met een hoog tannine- en zuurgehalte, zoals Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah of Shiraz doet het perfect.

Welke wijn past het beste bij wild zwijn?

Bij het combineren van wijn met wild zwijn is het belangrijk een wijn te vinden die bestand is tegen de gedurfde, rijke smaken van het vlees. Wild zwijn is een wild, hartig vlees dat boordevol smaak zit, dus het is belangrijk een wijn te kiezen die deze smaken kan aanvullen en versterken.

Een van de beste combinaties met wild zwijn is een volle rode wijn met veel tannine en zuur. Deze kenmerken helpen om de rijkdom van het everzwijn te doorbreken en de smaken in balans te brengen. Een krachtige rode wijn met rokerige en kruidige tonen past ook goed bij de wildachtige smaken van het everzwijn.

 • Tempranillo is een druivensoort die perfect past bij everzwijn. Deze druivensoort heeft een hoge tanninegehalte die hem een stevige structuur geeft die de sterke, aardse smaken van everzwijn kan verdragen. Tempranillo’s hebben ook een kenmerkende rokerige kwaliteit die het wild zwijn mooi aanvult.
 • Zinfandel is een wijn met een hoger alcoholgehalte. Deze kan de rijkdom van het everzwijn compenseren en zijn fruitige noten kunnen de wildachtige smaken aanvullen. Met zijn sterke bessensmaken kan hij de smaak van het wild zwijn versterken.
 • Shiraz of Syrah is een wijn met een gemiddelde tot hoge tannine, een sterk fruitig karakter en een kruidige peperigheid een groot contrast en complexiteit geven aan de combinatie, waardoor deze aangenamer wordt.
 • Wijn uit Rhônedal, zoals Côtes-du-Rhône, Hermitage of Crozes-Hermitage. Deze wijnen zijn gemaakt van Syrah en/of Grenache, ze zijn rijk en complex en hebben een goede zuurgraad om de rijkdom van het wild zwijn te compenseren.

Wanneer je wijn combineert met everzwijn is het belangrijk te kiezen voor een volle rode wijn met hoge tannines en zuren. Tempranillo, Zinfandel, Shiraz, Syrah, Côtes-du-Rhône, Hermitage en Crozes-Hermitage zijn goede opties die de smaken van het vlees aanvullen en versterken.

Welke wijn past het beste bij konijn of haas?

Een wild konijn of haas is een mager, delicaat vlees dat bekend staat om zijn milde, subtiele smaak. Om wijn te combineren met wild konijn is het belangrijk een wijn te kiezen die de smaken van het vlees aanvult zonder het te overheersen. Een lichte tot middelzware rode wijn met heldere zuren en gematigde tannines is een goede keuze voor dit soort combinaties.

 • Pinot Noir is een van de beste combinaties om met konijn of haas te combineren. Deze wijn staat bekend om zijn lichte tot middelzware body, heldere zuren en gematigde tannines, waardoor hij perfect past bij de subtiele, delicate smaak van wild konijn. Het brengt ook fruitige tonen zoals kersen, frambozen en het kan ook aardse nuances hebben die de smaken van het wild konijn kunnen aanvullen.
 • Gamay is meestal licht van smaak en heeft een fruitige smaak die het konijnenvlees met zijn vlezige, nootachtige en aardse noten kan aanvullen. De zuurgraad van de wijn kan ook helpen om de smaken in evenwicht te brengen.
 • Grenache is een lichte tot medium-bodied wijn die een fruitige karakteristiek kan brengen, zoals framboos of aardbei, maar ook wat kruidigheid die de wildachtige smaken van het konijn kan aanvullen.
 • Chardonnay die gerijpt is in eiken vaten kan nootachtige en boterachtige tonen brengen die de smaken van het konijn kunnen aanvullen en de zuurgraad kan helpen om het in evenwicht te brengen.

Wanneer je wijn combineert met wild konijn, is een lichte tot middelzware rode wijn met heldere zuren en gematigde tannines zoals Pinot Noir, Gamay, Grenache en voor witte wijn een Chardonnay een goede optie, die de smaken van het vlees aanvult zonder het te overheersen. Deze wijnen brengen een complexiteit van smaken die het combineren nog aangenamer maken.

welke wijn past het beste bij konijn en haas

Welke wijn past het beste bij fazant?

Bij het combineren van wijn met wilde fazant is het belangrijk een wijn te vinden die de rijke, stevige smaak van het vlees kan aanvullen. Wilde fazant is een smaakvol en mager vederwild, dat bekend staat om zijn rijke en sterke smaak. Het is dus essentieel om een wijn te kiezen die tegen de smaken bestand is en ook het beste in het gerecht naar boven haalt.

Een van de beste combinaties met wilde fazant is een volle rode wijn met gematigde tot hoge tannines en een goede zuurgraad. Deze kenmerken helpen de rijkdom van de wilde fazant te doorbreken en de smaken in balans te brengen. Een wijn met kruidige en rokerige tonen past ook goed bij de wildsmaak van de wilde fazant.

 • Pinot Noir kan een goede evenwicht brengen tussen fruit en aardse tonen, met een gematigde tannine en een goede zuurgraad die de smaken van de fazant kunnen aanvullen, ook de delicate en genuanceerde smaken van rode bessen en aardse ondertonen kunnen een geweldig contrast brengen met de sterke wildachtige smaken van de fazant.
 • Wijn uit het Rhônedal, zoals een Côtes-du-Rhône of een Crozes-Hermitage, gemaakt van Syrah, Grenache en soms Mourvèdre. Deze wijnen zijn rijk en complex en hebben een goede zuurgraad die een evenwicht kan vinden met de rijkdom van de wilde fazant. De rokerige en kruidige tonen van de wijn kunnen de smaken van de vogel aanvullen.
 • Chardonnay gerijpt op eiken vaten, die nootachtige en boterachtige smaken kunnen de fazant aanvullen.

Wanneer je wijn zoekt bij wilde fazant, is een volle rode wijn met gematigde tot hoge tannines en goede zuren, zoals Pinot Noir, Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage, en voor witte wijn een volle Chardonnay een goede optie. Deze wijnen kunnen de smaken van het vlees aanvullen en versterken, waardoor de combinatie nog aangenamer wordt.

Welke wijn past het beste bij patrijs?

Als het gaat om het combineren van wijn met wilde patrijs, is een goede optie om een wijn te kiezen die de delicate, maar rijke smaak van het vlees kan aanvullen. Wilde patrijs is een magere, wildachtige vogel die bekend staat om zijn subtiele, nootachtige smaak, dus het is essentieel om een wijn te kiezen die deze smaken kan aanvullen en versterken.

Een van de beste combinaties met wilde patrijs is een lichte tot middelzware rode wijn met heldere zuren en gematigde tannines. Een wijn met aardse en kruidige tonen past ook goed bij de wildachtige en nootachtige smaken van wilde patrijs.

 • Pinot Noir waarvan de zuurgraad en lichte tannine goed passen bij de delicate smaak van de patrijs en waarvan de fruitige noten van kersen en frambozen de nootachtige smaken van de vogel aanvullen.
 • Gamay is meestal licht van smaak en heeft een fruitige smaak die het patrijsvlees kan aanvullen, de zuurgraad van de wijn kan ook helpen om de smaken in evenwicht te brengen.
 • Chardonnay als deze gerijpt is in eikenhouten vaten die nootachtige en boterachtige tonen kunnen brengen die de smaken van de patrijs kunnen aanvullen.

Wanneer je wijn wilt combineren met wilde patrijs, is een lichte tot medium-bodied rode wijn met heldere zuren en gematigde tannines zoals Pinot Noir, Gamay en voor witte wijn een Chardonnay een goede optie die de smaken van het vlees aanvult zonder het te overheersen. Deze wijnen brengen een complexiteit van smaken die het combineren nog aangenamer maken.

Welke wijn past het beste bij vos?

Wijn combineren met vlees van wilde vossen kan een beetje lastig zijn, omdat de smaak kan variëren, afhankelijk van hoe het dier is grootgebracht en wat het heeft gegeten. Vlees van wilde vossen is over het algemeen mager, wildachtig en heeft een sterke, wilde smaak. Bij het combineren van wijn met wilde vos is het belangrijk een wijn te vinden die de krachtige smaken van het vlees kan weerstaan en de wildachtige en wilde tonen kan aanvullen.

Een van de beste combinaties met wilde vos is een volle rode wijn met hoge tannines en zuren. De tannines en het zuur in de wijn helpen om de rijkdom van de wilde vos te doorsnijden en de smaken in evenwicht te brengen. Een wijn met rokerige en kruidige tonen past ook goed bij de wildachtige smaken van de wilde vos.

 • Shiraz of Syrah heeft namelijk een hoog tanninegehalte, hierdoor kan deze wijn de wildachtige smaak van de vos aanvullen.
 • Zinfandel heeft een hoog alcoholgehalte waarmee deze de rijkdom van de wilde vos kan compenseren, en de fruitige noten kunnen de wildachtige smaken aanvullen. Met zijn sterke bessensmaken kan hij de smaak van de wilde vos versterken.
 • Gewurztraminer heeft een kruidig en bloemig karakter wat de smaken van de vos kan aanvullen. Daarnaast heeft deze een hoge zuurgraad wat het vlees en de kruiden die in het gerecht worden gebruikt in evenwicht brengt.

Wanneer je wijn combineert met wilde vos, is het belangrijk om een volle rode wijn met hoge tannines en zuren te kiezen, zoals Shiraz, Syrah, Zinfandel of voor witte wijn een Gewurztraminer, die de gedurfde smaken van het vlees kan aanvullen en versterken. De rokerige en kruidige tonen van deze wijnen kunnen een mooi contrast vormen met de wildachtige smaken van de wilde vos, waardoor de combinatie nog aangenamer wordt.

Welke wijn past het beste bij das?

Het combineren van wijn met wild dassenvlees kan een beetje lastig zijn, omdat de smaak en textuur kunnen variëren afhankelijk van hoe het dier is grootgebracht, het dieet en de bereidingswijze. Dassenvlees is over het algemeen mager en wild, met een sterke, wilde en uitgesproken smaak. Als het gaat om het combineren van wijn met wild, is het belangrijk een wijn te vinden die de krachtige smaken van het vlees aankan en de wildachtige en wilde noten aanvult. Een van de beste combinaties met das is een volle rode wijn met hoge tannines en zuren. De tannines en het zuur in de wijn helpen om de rijkdom van de das te doorbreken en de smaken in evenwicht te brengen. Een wijn met rokerige en kruidige tonen past ook goed bij de wildachtige smaken van de das.

 • Shiraz of Syrah hebben een hoog tanninegehalte die goed inspeelt op de wildachtige smaak van de das, het brengt ook een kruidige toets naar voren die een geweldig contrast geeft.
 • Zinfandel heeft een hoog alcoholgehalte die de rijke smaak van de wilde das compenseert. Daarnaast heeft deze fruitige noten (waaronder bessensmaak) die de wildachtige smaken aanvullen.
 • Gewurztraminer heeft een kruidige en bloemig karakter wat de smaken van de das aanvult. Daarnaast is zijn hoge zuurgraad een goede aanvulling om het kruidige vlees in balans te brengen.

Het is belangrijk te weten dat wild dassenvlees vrij sterk en wildachtig kan zijn, afhankelijk van het dieet van het dier, dus het is belangrijk een wijn te kiezen die de gedurfde smaken kan weerstaan en ze ook kan aanvullen. Wanneer je wijn combineert met wilde das, is het belangrijk een volle rode wijn met hoge tannines en zuren te kiezen, zoals Shiraz, Syrah, Zinfandel of voor witte wijn een Gewurztraminer, die de gedurfde smaken van het vlees kan aanvullen en versterken. De rokerige en kruidige tonen van deze wijnen kunnen een mooi contrast vormen met de wildachtige smaken van de das, waardoor de combinatie nog aangenamer wordt. Maar omdat het vlees van de wilde das kan variëren, is het belangrijk om te proeven en de combinatie aan te passen.

Tot slot over wijn combineren met wild vlees

Een goede wijn-wild vlees combinatie kan een echt feestmaal maken. Wild vlees heeft vaak een sterk aroma en een unieke smaak, waardoor het belangrijk is om de juiste wijn te kiezen om de smaken het beste tot hun recht te laten komen. Een van de beste opties is een robuuste rode wijn, zoals een Syrah of een Malbec, omdat deze de volle smaak van het wild vlees benadrukt zonder te overheersen. Andere goede opties zijn een Pinot Noir of een Zinfandel, afhankelijk van de specifieke smaak van het wild vlees en de bereidingswijze. Maar vergeet niet dat wijn-wild vlees combinaties ook heel subjectief zijn, en dat smaken kunnen variëren van persoon tot persoon. Dus, experimenteer met verschillende wijnen en ontdek welke combinatie het beste bij jou smaakt.

Proost en geniet van jouw komende heerlijke wijn-wild vlees combinatie!

Verbreed jouw wijnkennis met DeWijnkenner.nl

Bij DeWijnkenner vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog en onze wijnaccessoires bij dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving.

Heb je een vraag of opmerking over het blog, twijfel dan niet om hieronder een reactie te plaatsen.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!