Alles over wijn - De Wijnkenner logo
DeWijnkenner > Wijnblogs > Wijnstreken

De meest interessante wijnstreken van de wereld

Er zijn bijna in elk continent ter wereld geweldige wijnstreken te vinden. Hierdoor is het voor elke wijnliefhebbers gemakkelijk om tijdens je volgende reis een wijngaard te bezoeken. Of je nu naar Afrika, Zuid-Amerika, Europa of Noord-Amerika gaat, je kunt overal heerlijke wijnen proeven terwijl je uitkijkt over de wijngaarden waar de druiven zijn geoogst. Lees hier verder over de 10 grootste wijnproducenten van de wereld.  In onderstaande blogs geven we jou meer informatie over wijnstreken en de wijn die daar gemaakt wordt.

Onze blogs over wijnstreken

Top 10 wijnproducerende landen ter wereld

Elk jaar ontdekken we meer landen die wijn produceren, kijk maar bijvoorbeeld naar Nederland, waar steeds meer wijngaarden ontstaan. Zoals waarschijnlijk verwacht hoort Nederland niet tot de top 10 wijnproductie landen, maar Duitsland wel. Hieronder vind je een lijst met de landen die verantwoordelijk zijn voor 80% van alle wijnproductie op aarde.

10 Duitsland

Duitse wijn staat bekend om zijn aromatische witte wijnen. Duitse wijnen worden voornamelijk geëxporteerd naar de VS en het VK.
Belangrijkste druiven: Riesling, Müller-Thurgau

9 Chili

Chili is trots op het rode wijnras Carmenere, dat bekend staat als het ‘verloren ras’ van Bordeaux. Toch vragen de exportmarkten om traditionele rassen.
Belangrijke druiven: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Carménère, Merlot, Sauvignon Blanc.

8 Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat al lang bekend om zijn Chenin Blanc en produceert de grootste hoeveelheid Brandy ter wereld.
Belangrijke druiven: Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Chardonnay

7 China

De wijncultuur is relatief nieuw in China, maar in korte tijd is het land uitgegroeid tot de vijfde grootste wijnconsument ter wereld.
Belangrijkste druiven: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère, Marselan.

6 Argentinië

Argentinië blijft zijn wijnproductie jaar na jaar verhogen, wat resulteert in een enorme groei, maar is afhankelijk van de wijnexport.
Belangrijke druiven: Malbec, Bonarda, Chardonnay, Cabernet Sauvignon.

5 Australië

Australië is voornamelijk afhankelijk van de wijnexportmarkt. Sinds de Amerikaanse dollar is verzwakt, breidt Australië zijn wijnverkoop in Hongkong en Azië uit.
Belangrijkste druiven: Shiraz (Syrah), Chardonnay

4 Spanje

Spanje heeft het grootste wijngaardareaal ter wereld. Ondanks dit feit heeft Spanje ook veel lagere wijnopbrengsten dan buurlanden Frankrijk en Italië, wat resulteert in minder totale wijn.
Belangrijke druiven: Tempranillo, Airén, Garnacha, Monastrell, Bobal.

3 Verenigde Staten

90% van de wijn uit de Verenigde Staten komt uit Californië. Californië is de thuisbasis van ‘s werelds grootste wijnproducent, Gallo, in Modesto, CA.
Belangrijke druiven: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel, Sauvignon Blanc.

2 Frankrijk

Terwijl Frankrijk en Italië strijden om de top van de wijnproductie in de wereld, verlagen zij ook elk jaar hun wijnproductie. Frankrijk heeft de productie sinds 2007 met minstens 11% verlaagd.
Belangrijkste druiven: Merlot, Grenache, Trebbiano Toscano, Syrah, Cabernet Sauvignon, Carignan, Chardonnay, Cabernet Franc, Pinot Noir, Gamay, Sauvignon Blanc.

1 Italië

Italië heeft Frankrijk verslagen sinds de laatste check omtrnt de productie, maar beide landen hebben de afgelopen tien jaar grote verschuivingen in hun productie meegemaakt. Tussen 2011 en 2015 is de productie in Italië met bijna 40% gestegen, waardoor de wijnindustrie, die het afgelopen decennium in het slop was geraakt, nieuw leven is ingeblazen.
Belangrijkste druiven: Sangiovese, Montepulciano, Merlot, Trebbiano Toscano, Nero d’Avola, Barbera, Pinot Grigio, Prosecco, Nebbiolo.

Wekelijks de actuele supermarkt wijnaanbiedingen ontvangen?

Inschrijven & Besparen

Door je in te schrijven in deze mailing bespaar je wekelijks geld op je favoriete uitgaven, zodat jij er nog meer van kunt genieten!

Titel

Ga naar de bovenkant