DeWijnkenner > Wijngaarden

Wijngaard bezoeken in Nederland

Een wijnproeverij of een rondleiding door wijngaarden is altijd een goed idee. Het aantal wijngaarden in ons land is de afgelopen jaren flink gestegen. Inmiddels zijn er al ruim 200 bedrijven in de Nederlandse wijndruiventeelt! Wil jij meer te weten komen over het proces achter een lekker glas wijn?

Vraag hier een reservering aan bij jouw favoriete wijngaard in Nederland.

Het terroir van een Nederlandse wijngaard

Een geschikt terroir is de basis van een goede wijn en zorgt voor een unieke smaak. Het is het samenspel tussen 4 natuurlijke factoren die een rol spelen bij de productie van wijn. Deze factoren resulteren zich in een herkenbare stijl met daarbij karakteristieke aroma’s en smaken. Wil je weten om welke natuurlijke factoren het hier gaat? Lees dan snel verder…

Wijngaard bodem klimaat en ligging

Klimaat en ligging

De ligging van een wijngaard is belangrijk. Een microklimaat wordt bepaald door heel specifieke omgevingsfactoren. Nederland heeft een zeeklimaat. Dat betekent dat het vaak te vochtig en koel is om klassieke druivenrassen te verbouwen, met uitzondering van een aantal regio’s met meer zonuren zoals Zuid-Limburg en de Achterhoek. Door de opkomst van nieuwe druivenrassen, zoals Solaris, Regent en Johanniter werd wijnbouw wél mogelijk en groeide het aantal wijngaarden in Nederland sterk.

De opwarming van de aarde speelt ook mee met de kansen en groei voor de Nederlandse wijnbouw. Uit onderzoek blijkt dat Zuid-Limburg tegenwoordig de gemiddelde temperaturen heeft die begin jaren tachtig in de Bourgogne waren. Dat maakt steeds meer mogelijk. Ook zie je door de komst van nieuwe druivenrassen naast Nederland inmiddels ook wijngaarden in Denemarken en zelfs het zuiden van Noorwegen.

Type bodem

Een arme bodem is meestal goed voor een mooie wijn. Te veel voeding in de bodem levert vooral bladgroei op, maar minder rijpe druiven. Een karige bodem stimuleert de ontwikkeling van de wortels. De wijnstok moet een forse inspanning leveren om te overleven. Dat zorgt voor minder blad en betere druiven. Het voordeel van diepe wortels is ook dat de wijnstok beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden, zoals extreme droogte of storm. In Nederland komen steeds meer wijngaarden voor, in iedere provincie is wel een wijngaard te vinden. Omdat Nederland uit verschillende landschappen en bodems bestaat zul je merken dat iedere wijn zijn eigen unieke smaak heeft. Dit is te danken aan de 5 verschillende bodemsoorten die Nederland kent, namelijk Zeeklei, Veen, Rivierklei, Zand, Löss.

Druivenras

We kunnen pas spreken van een goede wijn wanneer de bovenstaande factoren perfect matchen aan de wensen van het druivnras. Onderstaande druivenrassen matchen het beste met de Nederlands ligging, klimaat en bodem en daardoor kiezen de meeste Nederlandse wijnmakers voor deze druivenrassen.

 • Johanniter;
 • Solaris (hybride);
 • Sauvignier gris (hybride);
 • Bacchus;
 • Cabernet Cortis (hybride);
 • Cabernet noir;
 • Regent;
 • Dornfelder;
 • Monarch Pinot noir;
 • Pinot blanc;
 • Riesling.
Druivensoort en druivenras op wijngaard

Van teelt tot glas

Nederlandse wijngaard tour

Via onderstaand formulier kun jij een tour aanvragen bij jouw gewenste Nederlandse wijngaard. Twijfel je nog over welke wijngaard het beste aansluit op jouw wensen of wil je wat meer informatie over een specifieke wijngaard? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Dan helpen wij jou graag verder.